Yang baik datang dari Allah yang buruk datang dari saya sendiri

Monday, April 24, 2017

Hijrah

Some people might say Hijrah is hard, Hijrah is tiring, Hijrah is scary or Hijrah is unacceptable. If you ask me, macam mana kalau kita buat satu perubahan tapi tak consistent? Hari ni pakai labuh esok pakai senteng pula.. Hari ni buat baik esok buat dosa lagi.. Jangan risau, kalau belum istiqamah tapi niat kau baik, Tuhan tengok effort tau. Tuhan pasti akan mudahkan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit, kan? :)

Hijrah is easy if you believe in yourself and you ignore what people will say about your changes.
Contohnya, dulu kau tak kisah langsung bab solat tapi sekarang kau dah mula ambil wuduk dan bentang tikar sejadah.
atau mungkin dulu kau tak suka tolong orang tapi hari ni bila kawan kau kata dia takada duit nak makan and she needs your help so you give her rm10, that is a hijrah to me.

Hijrah is subjective. It's not about changing your physical looks only but it's about how you treat people, it's about the way you think dulu childish sekarang dah matured or it's about how you deal with your surrounding. It is about;
"dulu biasa-biasa now better"
Tak kiralah apa-apa perubahan baik yang kau lakukan dulu kau tak pernah buat tapi sekarang kau dah start buat, itu lah hijrah sebenar untuk diri kau.
Hijrah ni bukannya sebab kau nak nampak alim dan di pandang mulia semata but you do hijrah to be better, better than the old version of you. Remember that.

Tapi hidayah tak sampai-sampai, macam mana ni?
You have to look for it, you gotta fight for it. Betul, hidayah memang milik Allah but if you really want it, seek for it. Hidayah tak datang dari langit, macam tu juga rezeki tak datang bergolek. Kau kena kerja keras to earn the money, same goes to hidayah. Kalau kau tak start cari sampai bila-bila kau tak akan jumpa. So start lah cari dari sekarang, mana tahu jumpa?

Wednesday, January 25, 2017

Joy

Having a partner (unmarried) who refused holding your hands in public doesn't mean he doesn't love you, doesn't mean you're unlovable, doesn't mean you guys are not happy.

He's a genious but you're blind.

Wearing syariah compliance clothes doesn't mean you're ugly, doesn't mean you outdated, doesn't mean you're not stylish.

She's a genious but you're moronic.

Jangan prejudiskan tindakan manusia. People do what they feel right and happy. So, do you. Kalau kau rasa membuka aib sendiri satu tindakan yang bernas, go on. Nobody stops you.

Monday, January 23, 2017

Options yang relevant

I never wanted to do what I am doing right now. I never had the options. Butang a, b, c dan e adalah jawapan yang sama. Tiada talian hayat. Keliling langsung tak cuba untuk memahami. At first, I understand and follow the flow. Well, I'm on that flow and almost done.

Tahun lepas aku di beri peluang untuk memilih. So I had these two options, to choose. Dan ianya melibatkan banyak pihak. Antara a dan b. Well, kalau aku lepaskan peluang bersama a, mungkin hari ini hidup aku masih lagi tersesat arah. Pilihan b nampaknya seperti tidak relevant lagi.
You see, you know you could do better if you had the options.

I wish I could have many options this year like I can choose between benang atau pensil. Butik atau sekolah. Bawal atau shawl. Baik atau jahat. Hidup atau mati.

Because I remember my sister said these...
"Dan akhirnya, hidup ini cuma tentang pilihan" (asa, 2016)